ȚINUTUL PĂDURENILOR
- Laurențiu Bobora
- Aug 9, 2017
- 2 min read
Ținutul Pădurenilor este o zonă din România, Transilvania, situată în județul Hunedoara, pe valea râului Cerna.
Relieful predominant sunt dealurile cu păduri de foiase și conifere. Ținutul Pădurenilor este un platou înalt, așezat între Depresiunea Țării Hațegului, la sud, și Valea Mureșului, la nord, respectiv la apus fiind înaltimile aproape nelocuite ale Munților Poiana Ruscă.

Ținut de basm, ținut străvechi românesc, încărcat de tradiție si istorie, ascuns de curiozitatea călătorului după pădurile sale dese, cu sate "aninate" atât la poalele Munților Poiana Ruscă, cât și pe culmile înalte ale acestora.
Pentru a ajunge la pădureni este nevoie să treci printr-o pădure, din orice direcție ai veni trebuie să traversezi una dintre principalele bogății ale acestui loc, de unde-i vine și numele.
Pentru a ajunge în Ținutul Pădurenilor trebuie să treci pe lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara. Ținutul este relativ izolat, dorind parcă să ascundă comorile sale, portul popular și bogățiile solului, de ochii călătorilor.
Este un loc încărcat de tradiționalism arhaic și un patriotism local puternic, caracteristic comunităților din zonele montane și unde colectivizarea comunistă a fost "specială" și realizată parțial doar în centrele de comună.
Portul popular din această zonă se distinge prin broderia specifică pădurenilor.
Amplasare
Este situată pe platoul Munților Poiana Ruscă în partea central - vestică a județului Hunedoara. Este forată din 6 comune respectiv Toplița, Ghelari, Bunila, Lelese, Lunca Cernii, Cerbâl și câteva sate din comuna Teliuc și are în componență 40 de localități.
Ținutul Pădurenilor este amplasat în proporție de 97% în județul Hunedoara, pe Valea Cernei. Este considerat ca fiind cea mai bogată zonă din punct de vedere etnografic a României.
Istoria Ținutului Pădurenilor începe cu mult timp în urmă, suprapunându-se peste o veche vatră dacică. La începutul seculului al II-lea e.n. partea de est a Munților Poiana Ruscă se află în aria principalelor centre dacice și romane. Foarte aproape, în depresiunea Hațegului, se află capitala provinciei Dacia - Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Se spune că în această zonă s-au refugiat o parte din primii daci retrași în munți.
Ținutul Pădurenilor oferă turiștilor experiența unei întoarceri imaginare în tracut. În Ținutul Pădurenilor, oamenii își deschid larg porțile caselor în fața străinilor. Ospitalitatea fiind dintotdeauna o trăsătură specifică pădurenilor. Bătrânii încă păstrează traditile vechi de sărbătoare și uneori pot fi văzuți purtând straie tradiționale, create în familie, costume și ii brodate cu motive populare, unele vechi de zeci sau chiar sute de ani.
Ținutul Pădurenilor oferă turiștilor experienta întoarcerii în trecut. Modernizarea epocii curente nu a schimbat cu nimic înfățisarea satelor mici care ocupă platourile montane, înconjurate de păduri, de pajuști și de nori. Iar peisajele par decoruri ideale ale unor locuri de poveste.
În curând: Portul traditional al pădurenilor, nunta pădurenească, obiectivele turistice din Ținutul Pădurenilor, etc.
Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Ainutul_P%C4%83durenilor
http://adevarul.ro/locale/hunedoara/foto-Tinutul-padurenilor-locul-poveste-hunedoarei-1_5395f73a0d133766a86f652e/index.html
http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=44700&d=o-zi-in-ghelari-tinutul-padurenilor--hunedoara
Foto: Laurentiu Bobora
Comentários