top of page
Search

Și pădurenii au avut un "prinț" - Drăgan Muntean

  • Laurențiu Bobora
  • Aug 21, 2017
  • 4 min read

Se naște pe data de 18 aprilie 1955, într-un loc de basm, Ținutul Pădurenilor, mai exact în satul Poienița Voinii, comuna Bunila, județul Hunedoara. A urmat grădinița și clasele I - IV în satul său de baștină, iar mai apoi și-a îndreptat pașii spre Școala de Muzica și Liceul Pedagogic din Deva, pe care l-a absolvit în anul 1975. În perioada 1976 - 1977 și-a satisfăcut stagiul militar la Grupul de Pompieri din Deva. Devine învățător la Școala Generală dn saul Bretelin, comuna Vețel, în perioada 1977 - 1979, iar mai apoi se îndreptă spre Școala Generală numărul 6 din Deva. Fiind mai apoi profesor la Școala Populară de Artă din Deva. A urmat cursurile Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București. Ca și director al Ansamblului “Ciocîrlia” al Ministerului de Interne, aduce prospeține și un aer de primavară în acest ansamblu. Din anul 2000 fiind șeful Biroului de Cultură, Educație și Tradiții din cadrul IJP Hunedoara. Dar să nu uităm, Drăgan Muntean a fost cel mai mare artist al pădurenilor, acesta ducând cântecul pădurenilor dincolo de granițele acestui ținut de basm, cât și dincolo de hotarele țării.

Drăgan Muntean

Drăgan Muntean a fost un solist vocal de folclor din zona Ardealului, mai precis Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, România. Deși cariera sa muzicală a durat doar 20 de ani, acesta s-a bucurat de o carieră deosebită.

Prima apariție în fața publicului larg a lui Đrăgan a fost la vărsta de 10 ani, când a participat la faza comunală a emisiunii “Dialog la distanță”, atunci fiind remarcat de un profesor din Ghelari. Atunci mama sa, o femeie foarte hotărâtă, l-a trimis pe Drăgan la Școala de Muzică din Deva.

Deși cânta de când se știa, debutul lui Drăgan a venit destul de târziu, în jurul anilor 1983 – 1984. Drăgan a cântat pentru prima datâ împreună cu Ioan Bocșa și Nicolae Furdui – Iancu.

Părinții lui Drăgan și-au dorit foarte mult ca acesta să se întoarcă acasă după absolvirea studiilor din cadrul Liceului Pedagogic din Deva și să devină învățător în satul natal, dar Drăgan a plecat să cucerească lumea și a reușit. Cariera sa nu a fost lină, a fost asemeni dealurilor din Ținutul Pădurenilor, a avut urcușuri, dar și coborâșuri, sincer să fim mai multe urcușuri. Dupa o vale lină a urmat mereu un deal pieptiș, dar asta i-a construit caracterul și i-a șlefuit talentul “Prințului Pădurenilor”.

Fiind legat de locul unde a copilărit, mai exact satul Poienița Voinii, din Ținutul Pădurenilor, a hotărât să organizeze în luna august un festival dedicat acelor locuri, “Sărbătoarea Pădurenilor”. Cu mare greu a reușit să organizeze acest festival și iată ca încă din anul 1980 când a avut loc prima ediție, continuă și astăzi, acesta urmând să se desfășoare în curând, la sfârșitul lunii august, așa cum a stabilit Drăgan înca de pe atunci. Asăzi aflându-se la ediția a XXXVII-a, anul acesta evenimentul are loc în data de 26 – 27 august 2017, în acelaș loc sacru, Dealul Cornetului din Poienița Vionii, comuna Bunila, județul Hunedoara.

Dar a plecat… Poate prea devreme, lăsând un gol imens în sufletul pădurenilor.

“Ai rămas al nimănui/ La marginea satului, măi, bade Ioane...”.

La data de 12 aprilie 2002, Drăgan se urcă în mașină și pleacă spre Deva, împreună cu cățelul său, care era bolnav, către un doctor veterinar. La ieșirea din sat i se face rău și trage mașina pe partea dreaptă a drumului, pornind avariile mașinii. Un echipaj al poliției din Vețel l-a găsit, tot ceea ce am mai spus Drăgan, fiind încă conștient, a fost să îi anunțe soția, pe Mioara Muntean. O ambulanță sosește la fața locului și îl transportă pe Drăgan la Spitalul Județean din Deva, unde medicii au constatat că acesta suferise un accident vascular cerebral și era în comă de gradul al patrulea.

După 8 zile, la data de 20 aprilie 2002, A CĂZUT O STEA. La numai două zile după ce împlinise vârsta de 47 de ani în data de 18 aprilie 2002, Drăgan Muntean pleacă, acest eveniment dureros având loc în jurul orei 14:20, când inima a încetat să-i mai bată.

Drăgan Muntean își doarme somnul de veci în satul Leșnic, iar Mioara spune că mereu când merge la mormânt găsește flori și lumânari, semn că oamenii încă îl mai iubesc pe Drăgan.

La înmormântarea lui o ploaie s-a pornit din senin, când să-l așeze în fața Casei de Cultură. Nu au avut încoto și au intrat cu sicriul pe scenă, ca și cum Drăgan le-a transmis ca își dorea pentru ultima dată să fie acolo unde i-a plăcut.

O durere imensă a fost pentru întreaga familie, dar mai ales pentru Cosmina, fiica interpretului care a declarat pentru jurnalul.ro următoarele: “Drăgan Muntean era un tată așa de bun cum poate mulți și-ar fi dorit să aibă. Și-ar fi dat chiar și viața pentru familie. În ceea ce mă privește, pot spune că la el totul avea o rezolvare, alerga mult și se zbătea, până când totul se rezolva. Era omul la care mergeai cu problemele, cu necazurile tale și plecai mai liber, mai încrezător în viitor, în ceea ce va veni”.

Îndrăgitul rapsod al Ținutului Pădurenilor a lăsat în urma sa câteva melodii de excepție, parcă să ne treacă de dor, atunci când ne gândim la el. O parte dintre aceste melodii fiind: “Feciorii din Poienița”, “Doamne, atâta mi-i de greu”, “Drag mi-i să mă duc la fân”, “Dă-i Doamne, mândrii noroc”, “Eu cânt pădurenilor”, “Am avut și eu un dor”.

DORUL

Doamne, ațât mi-i de greu

C-am plecat din satul meu,

Lume multă-am întrebat

Oare cin’ m-o blăstămat.

M-aș întoarce n-am la cine

În ogradă n-am pe nimeni.

Drăgan Muntean

În memoria lui Đrăgan Muntean a rămas acum Festivalul Pădurenilor, festivalul pe care l-a pornit Drăgan în urmă cu 37 de ani.

În urma lui Drăgan a mai rămas și Casa Memorială a rapsodului din satul Poienița Voinii, comuna Bunilă, care acum este muzeu și poate fi vizitat.

Atribuirea numelui de „Drăgan Muntean” Casei de Cultură din Deva, la fel ca şi ridicarea unui bust în localitatea Lesnic – jud. Hunedoara, unde îşi doarme somnul de veci, la care s-a adăugat acţiunile de evocare din partea unor instituţii şi organizaţii, precum şi cele din acest an ale redacţiei „Jurnalului Naţional”, care au editat un supliment cultural dedicat în întregime în memoria lui Drăgan Muntean, confirmă preţuirea faţă de artist.

Vă așteptăm la Festivalul Pădurenilor în data de 26 – 27 august 2017 pe Dealul Cornetului, Poienița Voinii, comuna Bunila, județul Hunedoara.

Surse:

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/dragan-printul-padurenilor-122094.html

http://www.bestmusic.ro/dragan-muntean/biografie-dragan-muntean/

http://www.dacoromania-alba.ro/nr36/dragan_muntean.htm

Surse foto:

https://www.discogs.com/artist/3018890-Dr%C4%83gan-Muntean

http://www.dacoromania-alba.ro/nr36/dragan_muntean.htm

https://musicartist.ro/festivalul-de-cantec-popular-dragan-muntean/

 
 
 

Comments


Primește primul notificare atunci când se adauga ceva nou! Completează adresa de mail în căsuța de mai jos! Time for subscribe! Enter your email below! :D

  • Black Facebook Icon

Hunedoara, România

© 2020 Ținutul Pădurenilor by LB Proudly created with Wix.com

bottom of page