top of page
Search

Ce sărbătorim de 1 decembrie?

  • Laurențiu Bobora
  • Nov 27, 2017
  • 2 min read

1 decembrie 1918 este data ce marchează un eveniment istoric importatnt în ceea ce înseamnă trecutul țarii noastre, reprezintă data la care a fost stabilită Ziua Națională a României.

La multi ani, România!

Ziua Națională a României marchează și unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918, atunci când la Alba - Iulia a avot loc Adunarea Națională care a adoptat o rezoluție în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiș a cicit rezoluția Unirii:

"Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre."

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 1 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie nu este prima zi națională a României

România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866 - 1947, 10 mai a fost considerată ca zi națională a României, deoarece Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, iar în amintirea acestei zile a fost stabilita ziua de 10 mai ca zi națională.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

1228 de delegați oficiali la Adunarea Generală de la Alba - Iulia

Adunarea de la Alba-Iulia, organizată la data de 1 decembrie 1918, a fost constituită din 1228 de delegați oficiali, reprezentând toate cele 130 de cercuri electorale din cele 27 de comitate românești, apoi episcopii, delegații consilierilor, ai societățiilor culturale românești, ai școlilor medii și institutelor pedagogice, ai reuniunilor de meseriași, ai organizațiilor militare și a tinerimii universitate.

Marele eveniment s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare, acest lucru denotă din faptul că au sosit aici oameni din toate unghiurile țărilor române de peste Carpați, sosea poporul cu trenul, călare, pe jos, dar cu toții în straie de sărbatoare, în fruntea cetelor fiind nelipsite steagurile tricolore și cântecele patriotice.

Adunarea naţională doreşte: Congresul de pace să asigure dreptatea şi libertatea atât pentru naţiunile mari, cât şi pentru cele mici şi să elimine războiul ca mijloc pentru reglementare a raporturilor internaţionale. Ea salută pe fraţii lor din Bucovina, scăpaţi din jugul monarhiei austro-ungare, pe naţiunile eliberate - cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă şi ruteană -, se închină cu smerenie înaintea acelor bravi români care şi-au vărsat sângele în acest război pentru libertatea şi unitatea naţiunii române şi exprimă mulţumirea şi admiraţia sa tuturor puterilor aliate care, prin luptele purtate împotriva duşmanului, au scăpat civilizaţia din ghearele barbariei. La ceasurile 12 din ziua de 1 decembrie, prin votarea unanimă a rezoluţiei, Unirea Transilvaniei cu România era săvârşită...

În curând articolul "De ce-s mândru că-s român?"

Surse:

http://www.timpul.md/articol/alba-iulia-1-decembrie-1918%E2%80%A6--29119.html

https://identitatea.ro/semnificatia-istorica-a-zilei-de-1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei/

http://www.timpul.md/articol/1-decembrie-ziua-nationala-a-romaniei--scurt-istoric-83815.html

 
 
 

Comentários


Primește primul notificare atunci când se adauga ceva nou! Completează adresa de mail în căsuța de mai jos! Time for subscribe! Enter your email below! :D

  • Black Facebook Icon

Hunedoara, România

© 2020 Ținutul Pădurenilor by LB Proudly created with Wix.com

bottom of page