Mândru că sunt român!
- Laurențiu Bobora
- Mar 10, 2018
- 3 min read
După un timp destul de lung de absență, reluăm cursul poveștiilor născute pe meleagurile acestei țări fumoase și mai ales poveștilor de pe meleagurile Ținutului Pădurenilor.
După cum am promis înainte de sărbătorile de iarnă urmează să relatez motivele pentru care sunt mândru că sunt român, de aici și numele articolului de astăzi.


Liniștea Carpaților, vuietul Mării Negre, susurul Dunârii sunt întrerupte de acordurile cântecelor lui Ciprian Porumbescu și George Enescu ce răsună în văzduh.
Munții ce-ascund un imens tezaur, tociți sunt de vreme și de vechea poveste a formării României, adăpostind la poalele lor cătune și sate în care viața reprezintă "o veșnicie", locuri unde obiceiurile și tradițiile ocupă un rol important în viața de zi cu zi. Imaginile pitorești și poveștiile transmise prin viu grai din generație în generație reprezintă unul dintre cele mai de valoare bogății ale acestei țări.
Zburăm prin istorie cu Vuia si Coandă pentru a ne aminti cum poporul român și-a apărat cu îndârjire țara, drepturile și libertatea prin numeroase războaie conduse de "înalți" domnitori cum ar fi: Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul si mulți alții, care au luptat pe brânci pentru ca noi astăzi să ne putem mândri cu o frumusețe de țară.

Brâncuși ne invită să poposim la Masa tăcerii pentru a medita la viață, sub Poarta sărutului, care ne îndeamnă să credem că a fost creată cu scopul de a ne învăța să iubim mai mult pe cei apropiați, să privim spre Coloana infinitului ce parcă face legătura dinte Cer si Pământ, care ne duce cu gândul la Creatorul și la faptul că nimic nu ne poate limita și că mereu putem trece peste propriile bariere, tinzând mereu spre infinitul neatins... încă.

Zgomotul tumultos al orașului este întrerup de sunetul clopotelor ce vin tocmai din Moldova, loc unde a luat naștere albastul de Voroneț, sub o rețetă secretă, păstrata de sute de ani.
România înseamnă meleagurile dulci pe care am crescut, înseamnă dascălii minunați și pasionați, în special cei care pun bazele scrisului și a cititlului acestei limbi cu influențe și rădăcini bine înfitpe în latina veche. Romănia este o țară în care sărbătorile au un rol important, unde Craciunul are culoare, prin sutele de luminițe, are miros de cozonaci rumeni proaspăt scoși din cuptoarele petecite cu lut, ce ne duc cu gândul la vremurile și vestitele rețete ale strămoșilor noștrii. Dar mai presus de toate fiind un popor creștin, romănii știu să fie iubitori, gazde bune și cu inima mare, mereu pregătiți să vină în ajutor celor care au nevoie.
Romănia este țara dulcelui grai moldovenesc, a calmului ardelenesc, a măndriei bănețenilor și a vorbei repezite a oltenilor.
România e de 10! A scris istoria în gimnastica odată cu Nadia Comăneci, atunci cănd jocurile olimpice au cunsocut pefecțiunea care a venit din mica noastră tăra.

Odată cu egretele din Delta Dunării, cu creștetele munților și zborurile marilor aviatori, se înalța și marii cercetători, ingineri, medici și olimpici ce aduc zi de zi măndrie cu rezultate lor la nivel național, dar mai ales la nivel international.
Să nu uităm de portul popular, "aurul" țării noastre, care ne face diferiți și speciali de celelalte națiuni prin costumele vechii de sute de ani, pastrate cu sfințenie din moși-strămosi, care le-au creat cu dragoste, pasiune și mult profesionalism. Păstrarea cu grija a portului popular romănesc, valorifică intensitatea iubirii și a legăturii dintre generații.
Închei prin punerea în evidența a vieții țăranului autentic, iubitor de pământ, de țară, de popor și îndrăgostit de meleagurile pe care s-a născut, a crescut și a îmbătrânit, loc unde portul popular, muzica folclorică autentică, tradițiile și obiceiurile nu sunt doar o pagină de istorie, ci o trăire de zi cu zi, unde viată veșnică își urmează cursul nestingherit printre casele de odinioară, cu prispe învechite ce parcă-și relateaza povestea.

Surse foto:
Cirpian Prumbescu - http://dragusanul.ro/de-la-ciprian-porumbescu-la-roman-istrati/
Traian Vuia - http://stiri.tvr.ro/la-18-martie-1906-vuia-i-primul-zbor-autopropulsat-din-lume_72112.html#view
Poarta sarutului - http://www.verticalonline.ro/firma-visarta-pe-urmele-cichurilor-care-imita-coloana-infinitului-masa-tacerii-si-poarta-sarutului
Nadia Comaneci - http://a1.ro/news/sport/18-iulie-1976-37-de-ani-de-la-o-premiera-mondiala-10-pentru-nadia-comaneci-id155186.html
Case - https://www.casesigradini.ro/revista/a4/18333/15/Arhitectura/case-incantatoare-pridvor-imagini-proiecte
Comments